some randomness from this one insatiable mind…

Monthly Archives: October 2006

Mak=E2=80=A6..
Terlalu bosan rasanya duduk membilang =
hari=E2=80=A6..
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan
sejuk syahdu =
masih terasa lagi nih=E2=80=A6.
Mak tau tak=E2=80=A6..
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter =
dewasa=E2=80=A6..
dan itu juga terakhir kali nya.
Emmmm=E2=80=A6rupanya mak dah tau mak nak pergi =
jauh=E2=80=A6..
nak tinggal kan anak2 mak=E2=80=A6..
nak tinggal kan dunia fana ni=E2=80=A6..
mak macam dan =
sedia=E2=80=A6..
Seminggu sebelum tu=E2=80=A6..mak dah =
menganyam tikar mengkuang 3 helai=E2=80=A6..
Akak kata sampai =
ke pagi mak anyam tikar tuu=E2=80=A6..
tanpa rasa mengantuk, =
tanpa rasa letih=E2=80=A6..
kakak pun rasa =
hairan=E2=80=A6..
mak tak penah buat gitu=E2=80=A6..
pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak=E2=80=A6..
tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran =
siam=E2=80=A6..
kengkadang siaran indonesia=E2=80=A6mak terus =
tekun menganyam=E2=80=A6
Rupanya tikar yang telah mak siapkan =
tu di gunakan untuk mengiringi
mak =
kekuburan=E2=80=A6

Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2=E2=80=A6.
pastu mak jemur karpet-karpet=E2=80=A6
pastu mak ubahkan =
sofa ke tempat lain..mak biarkan ruang tu kosong..
rupanya =
kat situ jenazah mak diletakkan..
paling menarik sekali mak =
bgtau kat maner sume duit dan barang kemas mak..
ada kat =
dalam almari=E2=80=A6..
ada kat dalam dalam =
beg=E2=80=A6..
ada dalam ASB=E2=80=A6..
ada kat =
dalam Tabung Haji..
mak cakap tak berapa cukup =
lagi=E2=80=A6.
ada kat dalam gulung tikar=E2=80=A6..
masa tu mak perasan takk..??
kiter gelak sakan bila mak =
bgtau duit dalam gulung tikar=E2=80=A6kiter
kata mak ni =
memang pesenn lama laaa=E2=80=A6
mak cuma gelak =
jer=E2=80=A6
eeemmm..bahagiaa nya saat ituu..

Mak=E2=80=A6..
Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 =
petang mak tiba2 sakit perut=E2=80=A6..
bila malam tu kiter =
sampai dari KL=E2=80=A6..mak dah dalam kesakitan.
Akak dan =
abang kat kampong semua dah pujuk=E2=80=A6..
mak tetap takmau =
pi hospital=E2=80=A6..
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja =
yang belum pujuk=E2=80=A6
Mak kata mak takmau duduk dalam =
hospital=E2=80=A6..
tapi kiter berkeras juga pujukk..
nanti di hospital ada doktor=E2=80=A6ada ubat untuk mak..
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer..
Mak tetap tak bersetuju=E2=80=A6..mak memang degil=E2=80=A6
tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk=E2=80=A6.
mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit kami =
adik
beradik
sepakat hantar juga mak ke =
hospital=E2=80=A6..

Mak=E2=80=A6..
amponkan kami semua=E2=80=A6
kami nak mak sehat=E2=80=A6
kami sayang =
mak=E2=80=A6
kami tak mau mak sakit=E2=80=A6
kami =
terpaksa juga hantar mak ke hospital=E2=80=A6.
ampon kan kami =
yer mak=E2=80=A6.

Mak=E2=80=A6..
Malam itu abang bawa mak ke hospital =
dan itu lah pertama dan terakhir kali
mak naik kereta =
kiter=E2=80=A6
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya =
mak, kiter kata nak beli kereta=E2=80=A6.
Mak asyik tanya =
ajer..cukup ker duitt..
kiter jawab pula=E2=80=A6kalau tak =
cukup,
mak kan banyak duit=E2=80=A6
mak gelak =
ajerr=E2=80=A6..
Lepas tu bila kereta kiter =
sampai=E2=80=A6..mak buat kenduri kesyukuran=E2=80=A6..
Dan =
kiter masih ingat lagi=E2=80=A6bila kiter eksiden terlanggar kelinn =
naik
motor=E2=80=A6..
Punya la kiter =
takut=E2=80=A6kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat =
mak=E2=80=A6..
Bila balik sahaja kampong=E2=80=A6.kiter =
cepat-cepat simpan keta dalam garaj=E2=80=A6..
Tapi mak =
perasan juga bumper depan kemek=E2=80=A6mak tanya kenapa=E2=80=A6?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga=E2=80=A6..
Mak=E2=80=A6.tujuan kiter menipu tu supaya mak tak =
risau=E2=80=A6
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak =
tau hal sebenar=E2=80=A6
mak, kiter menipu mak =
kan=E2=80=A6ampon kan kiter=E2=80=A6.

Mak=E2=80=A6..
Jam 4.30 pagi 19/08/1999
Bila tiba aja kat hospital=E2=80=A6.nurse tengah balut mak dengan =
kain putih=E2=80=A6..
mak mesti nampak kiter jatuh terduduk =
di lantai hospital=E2=80=A6
Mesti mak nampak abang cium dahi =
mak=E2=80=A6..
Mesti mak nampak akak baca doa untuk =
mak=E2=80=A6.
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat =
sudut itu=E2=80=A6
mesti mak nampak semua tu =
kann=E2=80=A6kann..kannn
Mak tau tak=E2=80=A6.
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam =
keadaan
separuh sedar=E2=80=A6
Adik kat sebelah =
diam melayan perasann=E2=80=A6
Kenangan bersama mak berputar =
dalam kepala ini=E2=80=A6
jalan di depan terasa makin =
kelam=E2=80=A6..
airmata dah tak mampu di =
tahan=E2=80=A6.
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan =
itu kiter rela=E2=80=A6
Namun alhamdulillah akhirnya kiter =
sampai juga=E2=80=A6 di sebab kan pagi
masih awal, jadi jalan =
tu lenggang..kosong=E2=80=A6.sekosong hati ini=E2=80=A6..
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar
suasananya=E2=80=A6..
terasa syahdu dan sayu =
gitu=E2=80=A6dinginnnn=E2=80=A6.

Mak=E2=80=A6..
Kiter masih ingat lagi=E2=80=A6
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak=E2=80=A6
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan=E2=80=A6.
Anak2 mak yang =
pangku masa mak mandi=E2=80=A6.
Mak mesti rasa betapa lembut =
nya kami mengosok seluruh tubuh mak=E2=80=A6..
Kiter gosok =
kaki mak perlahan lahan=E2=80=A6..
Mak perasan =
tak=E2=80=A6?
Makcik yang mandikan mak tu pujuk =
kiter=E2=80=A6..
Dia kata=E2=80=A6=E2=80=9D =
dikk=E2=80=A6jangan nangis=E2=80=A6kalau sayang mak jangan buat =
gitu=E2=80=A6jangan
nangis ya..=E2=80=9D Bila makcik tu kata =
gitu=E2=80=A6
lagi laaaa laju airmata ni..tapi kiter kawal =
supaya tak menitik atas mak=E2=80=A6.

Mak=E2=80=A6..
Sampai takat ini surat ni kiter =
tulis=E2=80=A6..
kiter nangis ni=E2=80=A6..
Ni kat =
dlm bilik=E2=80=A6baru pukul 4.00 pagi=E2=80=A6.
Takder orang =
yang bangun lagi=E2=80=A6..
kiter dengar nasyid tajuk =
=E2=80=9Canak soleh=E2=80=9D
kiter sedih=E2=80=A6kiter rindu =
kat mak..!
Takpa la=E2=80=A6..nanti bila kita selesai =
sembanyang subuh, kiter baca yassin
untuk mak=E2=80=A6
mak tunggu ya=E2=80=A6!

Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat =
selamanya=E2=80=A6.
Semua anak2 mak mengelilingi =
mak=E2=80=A6menatap wajah mak buat kali terakhir=E2=80=A6.
Semua orang kata mak seolah2 senyum aja=E2=80=A6
Mak =
rasa tak=E2=80=A6.masa tu kiter sentuh dahi mak=E2=80=A6.
kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk=E2=80=A6..
Kiter =
tak mampu nak cium mak=E2=80=A6kiter tak daya=E2=80=A6.
kiter =
tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar=E2=80=A6
Airmata kiter tak boleh tahan=E2=80=A6.
Mak mesti ingat =
kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak=E2=80=A6
tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite =
sebak=E2=80=A6.
Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari =
rumah=E2=80=A6.
Akak pula dah terkulai dlm pelukan =
makcik=E2=80=A6
badan akak terasa panas=E2=80=A6
makk=E2=80=A6anak mak yang seorang tu demam=E2=80=A6.
Mak tauu=E2=80=A6cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi =
mak
ke tanah perkuburan=E2=80=A6

Mak=E2=80=A6..
Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak =
lagi=E2=80=A6
Begitu terasa kehilangan mak=E2=80=A6boleh kata =
setiap malam selepas
maghrib anak mak ini berendam =
airmata=E2=80=A6

Dan sampai satu tahap=E2=80=A6.masa tu malam jumaat selepas =
maghrib=E2=80=A6
Selepas kiter baca yassin ngan =
kawan-kawan=E2=80=A6.
entah kenapa biler kat bilik kiter =
keluarkan gambar2 mak pastu
apa lagi=E2=80=A6 semakin kiter =
tenung terasa semakin sayu=E2=80=A6tangisan tak dapat
dibendung=E2=80=A6 Mak tauu=E2=80=A6kiter cuba =
bertahan=E2=80=A6
memujuk diri sendiri tapi tak juga =
reda=E2=80=A6
Kiter rasa nak telefon mak=E2=80=A6
nak cakap dengan mak=E2=80=A6.
anak mak yang ni dah tak =
betul kan..????
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter =
telefon kampong=E2=80=A6
Kiter cakap dengan kakak..kiter =
nangis lagi=E2=80=A6
Puas la kakak memujuk =
kiter=E2=80=A6
Akak kata=E2=80=A6=E2=80=9D tak baik laa =
nangis aje..doa lah untuk mak..nanti
kalau gini ajer mak yang =
susah kat sana..=E2=80=9D
Dan akhirnya akak juga =
nangis=E2=80=A6..
Agaknya mak nampak adegan tu=E2=80=A6
sebab malam jumaat kata orang roh balik rumahh=E2=80=A6
mengharap sedekah dari anak2 nya=E2=80=A6

Mak tau tak=E2=80=A6di saat itu kerinduan terasa menusuk =
sehingga ke
hulu hati=E2=80=A6 rasa nyilu =
sangat=E2=80=A6.
menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit =
dalam dada ni=E2=80=A6.
Sampai sekarang bila kerinduan itu =
menjelma=E2=80=A6hanya sedekah
al-fatihah
kiter =
berikan=E2=80=A6..

Mak=E2=80=A6.
cukup la sampai sini =
dulu=E2=80=A6.
kawan kiter dah ketuk pintu bilik =
tu=E2=80=A6.
kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat =
masjid=E2=80=A6
selalunya, kiter yang bawak mak naik motor =
kan=E2=80=A6
kali ni kiter jalan kaki dengan kawan =
pulak=E2=80=A6
esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah =
pula=E2=80=A6.
Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat =
nih=E2=80=A6
pastu kawan kiter bgtau=E2=80=A6simpan je buat =
kenangan..

Kiter cuma tau alamat ni aje=E2=80=A6
Takper yer =
mak=E2=80=A6kiter kasi orang lain baca=E2=80=A6
Kiter stop =
dulu=E2=80=A6sebab kawan kiter dah lama tunggu tu=E2=80=A6
akhir kata untuk mak, I LOVE YOU SO MUCH dan jutaan terima =
kasih
kerana membesarkan kiter=E2=80=A6
memberi =
seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
sampai =
masuk unibesiti.. sampai kiter boleh rase naik kapal =
terbang=E2=80=A6
boleh rasa duduk kat negara =
orang=E2=80=A6
Sampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu =
kiter balas..
Sekian terima kasih.

Yang Benar
Anak mak yang dah =
tak degil lagi
Amirul Nazri Nawawi =

p/s: aku rase aku dh baca lebih dr 20 kali.. tp, =
tiap2 kali aku baca, aku still rase sebak menyusuk dada… mungkin sebab =
surat ni mmg penuh ngn perasaan (ikhlas dr hati penulis) sbb tu sbg =
pembaca pon, aku leh tersentuh… maybe this is something that we called =
“be in other’s shoes” .. and everytime aku bace surat =
ni, aku rasa aku lak yg kehilangan ibu aku… which i dont want it to =
ever happen.. tp aku takda kuasa nk halang kematian dr berlaku.. setiap =
yg hidup, pasti akan diakhiri dengan kematian.. tp, aku still tak mampu =
nk hidup tanpa ibu bapa di sisi… and aku takleh nak bayang cmne aku =
akan teruskan idup tanpa mereka.. and aku tetap akan berdoa agar Allah =
mengurniakan kesejahteraan kepada mereka so that aku masih ade peluang =
untuk menggembirakan mereka…